Jesteś tym, co jesz

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”

Są to słowa Hipokratesa (460-360 w p.n.e.), ojca współczesnej medycyny. Pięknie powiedziane, lecz jak się to wszystko ma do naszej szarej codzienności?Już w szkole podstawowej uczono mnie, że witaminy i minerały są podstawowym dobrem dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Mama zawsze powtarzała abym jadł warzywa i owoce, żebym zamiast oranżady pił wodę z sokiem własnej produkcji. Taaaa, to było tak dawno. A dziś? Co jest dzisiaj, teraz? Jak, w jaki sposób i czy w ogóle korzystam z tych rad?Musiałem dorosnąć aby zrozumieć. W wieku 7, 12 czy też 18, 24 lat nie interesowały mnie warzywka, których zresztą nie cierpiałem, ani też zbytnio owoce. Wtedy moje ciało było młode, silne. Dziś, gdy jestem o kilka lat starszy, zacząłem pojmować wiedzę sprzed kilkunastu lat i ją doceniłem; w końcu doceniłem.

Nie, nie jestem starym dziadkiem, którego męczą wszystkie choroby świata, nie mam żadnych problemów z poruszaniem się, układem krwionośnym, pokarmowym itd. Ale zacząłem po prostu dbać o siebie, inwestować w siebie, w swoje ciało, aby jak najdłużej mi służyło w zdrowiu i funkcjonalności. Przekroczyłem próg 30 lat. Padną pytania dlaczego tak wcześnie zacząłem interesować się tematem odpowiedniej diety, przecież nie jestem stary? To prawda, nie jestem stary ani staro się nie czuję. Jestem na tyle dorosły aby pojąć nadchodzące zagrożenie, zagrożenie mojego zdrowia, które nadchodzi, nie teraz lecz za kilkanaście, kilkadziesiąt lat ale powoli nadchodzi.

Potrzebujesz dowodów na to, że będziesz schorowany w wieku kilkudziesięciu lat? Zajrzyj do byle jakiej przychodni a zobaczysz tam większość osób starszych z przeróżnymi problemami. Większość z nich jest wynikiem źle dobranej diety, diety ubogiej w witaminy i minerały.Aktualnie przebywam w Wielkiej Brytanii, gdzie pracuję, uczę się, mam rodzinę – jednym słowem żyję. Robię dokładnie to, co tysiące Polaków, którzy wyemigrowali z własnego kraju. Zapewne to moje życie na obczyźnie od jakiegoś czasu nie wygląda już tak samo jak życie większości pobratymców. Dlaczego? Ponieważ ja zacząłem dbać o siebie a nie tylko o to, gdzie i z kim będę mieszkać, ile kasy wyciągnąć z drugiego etatu, czy kupić sobie 42″ tv, czy może iPhon’a w tym miesiącu. Zacząłem inwestować pieniądze w siebie i wierzę, że jest to jedna z moich najlepszych inwestycji w życiu.Co robiłem a czego nie robię?Przeczytałem ten artykuł: „Dead Doctors Don’t Lie” Dr Joel Wallach’a, który otworzył mi oczy.

Poczułem potrzebę ratowania się suplementami diety. Zacząłem (nie nałogowo) kupować i spożywać od czasu do czasu witaminy i minerały w pastylkach. Najpierw w tanich marketach kupowałem tanie, rozpuszczalne w wodzie tabletki. Później w aptekach kupowałem witaminy z serii A-Z. Przestałem, kiedy wyczytałem w wielu kompetentnych źródłach, że:

a) najtańsze tabletki nie tylko nie pomagają, to jeszcze bardzo szkodzą

b) wszystkie syntetyczne witaminy wchłaniają się tylko w kilku-klikunastu procentach – resztę człowiek puszcza w świat z moczem – dlatego tak wtedy pachnie ziółkami w toalecie a siuśki mają tak intensywny kolor.

Znowu z różnych encyklopedii zdrowego żywienia i dietach dowiedziałem się, że tylko naturalne witaminy i minerały mają ponad 90% wchłanialność i przyswajalność i tylko one są najbardziej wartościowe dla człowieka. Dziwne i ciekawe zarazem, ponieważ syntetyczne witaminy są identyczne w swym składzie; a jednak żywy organizm traktuje je bardzo obco. Przyrody nie można oszukać.

Wraz z moją drugą połową zaczęliśmy kupować dość dużo świeżych owoców, na które wydawaliśmy mnóstwo pieniędzy. Każdy przebywający w UK wie, że owoce są w tym kraju strasznie drogie. Za to wybór jest o wiele większy niż w Polsce. Podsumowując: różnych owoców w UK jest o wiele więcej niż w rodzinnym kraju ale są one nieporównywalnie droższe. Muszę coś jeszcze dodać, coś bardzo ważnego: owoce w UK, to nie te same owoce, co w Polsce – są gorsze, o wiele bardziej ubogie w witaminy i o wiele bardziej naszpikowane różnymi związkami chemicznymi w celu zachowania pozorów świeżości i piękna.

Ja na prawdę wiem o czym piszę. Otóż raz zdarzyło się nam wyjechać na 4 tygodniowe wakacje do Polski. Zapomnieliśmy o pozostawionych jabłkach na kuchennym blacie  naszego angielskiego mieszkania. Spodziewaliśmy się po powrocie zobaczyć jakąś większą kupkę pleśni w miejscu jabłek – tym bardziej, że w kuchni było ciepło i zawsze wilgotno. To, co zobaczyliśmy poruszyło naszą wyobraźnią. Po 4 tygodniach jabłka wyglądały nadal … kusząco. Niestety pomimo swojego cudownego wyglądu wylądowały w śmietniku.

Teraz będzie trochę teorii:1. Co to są suplementy diety?Są to poszczególne składniki żywności, substancje dodatkowe, gotowe produkty  spożywcze  oraz tabletki, kapsułki, proszki lub płyny, których spożycie, w uzupełnieniu zwykłej diety, przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne. Suplementy dostarczają w skoncentrowanej formie składniki odżywcze lub inne substancje o działaniu żywieniowym lub fizjologicznym. Ich stosowanie sprzyja uzupełnieniu codziennej diety deficytowej w niektóre składniki mineralne czy witaminy.* więcej dowiesz się na Wikipedii

2. Co to są przeciwutleniacze (antyoksydanty)?Jest to grupa związków chemicznych, które są stosowane w zapobieganiu niepożądanym  procesom  utleniania, przez co przedłużają trwałość produktów.Przeciwutleniacze to także naturalne substancje roślinne, które mogą wspierać naturalne mechanizmy obronne naszych komórek.* więcej dowiesz się na Wikipedii

3. Co to jest wartość ORAC?ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity, zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych)  to miara pojemności antyoksydacyjnej oznaczana dla produktów spożywczych, które charakteryzują się zawartością przeciwutleniaczy. Jest to metoda fluorymetryczna, pozwala na szybką ocenę ochrony przed rodnikami nadtlenkowymi.1 ORAC = 1 mikromolowi troloksu, czyli ochronie jaką przed wolnymi rodnikami daje 1 mikromol troloksuAby dostarczyć do organizmu wszystkie niezbędne składniki, w tym przeciwutleniacze, należy spożywać różne rodzaje warzyw i owoców.* więcej dowiesz się na Wikipedii

4. Co to jest wolny rodnik?Rodniki są często centrami aktywnymi wielu reakcji chemicznych takich jak np.: polimeryzacja wolnorodnikowa oraz występują w minimalnych stężeniach w cytoplazmie komórek organizmów żywych, gdzie ich stężenie jest jednak ściśle kontrolowane.* więcej dowiesz się na Wikipedii

5. Jagoda acaiAcai (Eutrepe Olerace) to jagoda, która zawiera witaminy B1, B2, B3,witaminy E, C, Fosfor, Wapń, Potas, Białko, nienasycone kwasytłuszczowe takie jak Omega 6, Omega 9. Acai mają największy potencjał antyoksydacyjny. Są najbogatszym źródłem kwasu ellagowego, który  jest bardzo silnym antyutleniaczem, posiada potężny potencjałantynowotworowy, ma zdolność hamowania mutacji komórek DNA, wywołujeobumieranie komórek nowotworowych i ma zdolności blokowania enzymów,powodujących przerzuty komórek nowotworowych.  Posiada również właściwości antybakteryjne i antywirusowe.Jagody Acai zawierają następujące składniki:

  • AMINOKWASY: jagody Açai zawierają najdoskonalsze połączenie aminokwasów, takich, jak; tryptofan, leucyna, treonina, izoleucyna, lizyna, metionina, cystyna, fenylanina, tyrozyna, valina, arginina, histydryna, alanina, kwas glutaminowy, glicyna i inne.
  • FITOSTEROLE: beta-sitosterol to najważniejszy sterol roślinny, jaki znaleziono w jagodach Açai.
  • ANTYOKSYDANTY: działają ochronnie na komórki, zapobiegając ich uszkodzeniu przez wolne rodniki.

Wartość ORAC dla jagody acai wynosi 1027 jednostek na 1 gram!!

Soki z acai mają 15 razy więcej pojemności antyoksydantów niż borówki i 20 razy więcej niż maliny i winogrona, które byly uważane za najbardziej skuteczne w walce z wolnymi rodnikami. Żurawina, uważana niegdyś za rekordzistę w wartości ORAC, osiąga zaledwie 125 jednostek na jeden gram !

Właściwości Acai:

  • odmładzające, hamuje procesy starzenia organizmu
  • polepsza pracę układu krążenia i zapobiega miażdżycy
  • przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów
  • wspomaga walkę z chorobami serca
  • przyspiesza metabolizm tłuszczu
  • zmniejsza poziom cholesterolu
  • ochrania prostatę
  • działa antyalergicznie
  • wspomaga system odpornościowy i profilaktykę antynowotworową
  • poprawia działania układu trawiennego i wydalniczego
  • lepsza koncentracja i jasność umysłu
  • lepszy sen i regeneracja sił
  • oczyszczenie i detoksykacja organizmu
  • zapewnia większą wytrzymałość i więcej energii na codzień
  • poprawia sprawność seksualną

A teraz będzie trochę praktyki:

Strona o rewelacyjnym produkcie, w skład którego wchodzi wyciąg z 19 owoców z jagodą acai na czele (25%): www.mocnatury.wordpress.com

Jeżeli chcesz skosztować wspaniały wyciąg z 19 równych owoców (na czele z jagodą acai), chcesz pomóc swojemu ciału przeciwstawić się chorobom i starzeniu, odwiedź  ten link i zarejestruj się: REJESTRACJA lub napisz: 2637015@gmail.com

Reklamy

Informacje o Bartosz Dolinkiewicz

Licencjonowany pośrednik i zarządca nieruchomości. Doradca inwestycyjny. Właściciel firmy EZHome.pl zajmującej się profesjonalnym zarządzaniem nieruchomościami na wynajem. Zarządca nieruchomościami pod wynajem. Z wykształcenia ekonomista. 9 lat doświadczenia zawodowego w największych bankach w Polsce, w tym 8 lat w BRE Banku. Ponad 15 letnie doświadczenie w zarządzaniu wynajmem nieruchomości własnych. 5 letnie doświadczenie w pracy w Wielkiej Brytanii. Lider Oficjalnego Klubu CASHFLOW Sekret Sukcesu. Zainteresowania: rozwój osobisty, edukacja finansowa, nieruchomości, ebiznes.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dbam o zdrowie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s